Projektbeskrivning

Några fakta om rotavdrag för dig som vill betala mindre

4 april 2021

ROT står för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad. Du som beställer ett jobb inom dessa områden kan få en skattereduktion på din årliga skatt på Skatteverket förutsatt att alla villkor är uppfyllda. Du kan endast få skattereduktion för arbetskostnad och inte för material- eller resekostnad. Den högsta skattereduktionen man kan få per person och år är 50 000 kr. Skatteverket bestämmer om du kan få någon skattereduktion eller inte utifrån hur mycket skatt du redan betalat in.

Så här fungerar det i allmänhet: du beställer ett jobb och när det är klart gör vi som utfört jobbet ett avdrag för arbetskostnaden på din faktura. Du betalar alltså mindre än vad du skulle ha gjort om rotavdraget inte fanns. Vi ansöker då om att få mellanskillnaden, och om alla villkor är uppfyllda betalar Skatteverket denna mellanskillnad till oss och registrerar rotavdraget på din skattsedel.

Det finns många villkor att ha koll på om du vill få en skattereduktion. Ett av dem är att du ska äga den bostad som du vill reparera. Med ”bostad” menar Skatteverket tre kategorier: småhus, bostadsrätt och ägarlägenhet. Läs mer om bostadsformerna här. Några andra villkor är t.ex. att du ska helt eller delvis bo i bostaden, och du får aldrig något rotavdrag om du vill bygga ett helt nytt hus. Särskilda regler gäller om din bostad är yngre än 5 år, och så vidare. Skatteverket godkänner endast det arbete som är utfört innanför själva bostaden eller i direkt anslutning till den. Att t.ex. bygga murar runt tomten ger inte rätt till rotavdrag. En komplett lista över Skatteverkets alla krav för att få rotavdrag finns på deras webbsida här.

Är du osäker på om du kan få ett jobb gjort till en mindre kostnad och dessutom betala mindre i årlig skatt, kontakta oss så hjälper vi dig att ta reda på det!

SE ALLA NYHETER

Kontakta oss

Behöver du mer information? Bara ring oss på +46729879835, +468222423 eller skicka ett mejl till info@bygglosverige.se, så får du svar direkt!

Har du ett byggprojekt som vi kan hjälpa dig med?

Få en offert gratis